Oedeem therapie
Heeft u wel eens last van dikke armen of benen? Dan kunt u voor behandeling terecht bij Roxanne van de Rhee.
OEDEEM THERAPIE
De oedeemtherapeut houdt zich bezig met de behandelingen van patiënten die beperkt worden door (lymf)oedeem. Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in weefsel tussen de cellen van het lichaam. Oedeem ontstaat door een verstoord evenwicht in aan- en afvoer van vocht en kan vele oorzaken hebben.
Dit kan zijn na een operatie, bestraling of chemotherapie. Maar ook bij spataderen of door een andere oorzaak kan het gebeuren dat u vocht vasthoudt. Dan kunt u voor behandeling naar Roxanne van de Rhee. Zij is oedeemtherapeut.
Als de aderen in de benen het bloed niet goed afvoeren naar het hart, kan zich vocht ophopen in de voeten, de enkel, en de onderbenen. Ook een verminderde pompfunctie van het hart (hartfalen) of lever- en nieraandoeningen kunnen oedeem veroorzaken.
De oedeemtherapeut maakt gebruik van verschillende behandelvormen: Bijvoorbeeld manuele lymfdrainage, oefentherapie, compressietherapie in de vorm van bandageren/zwachtelen en adviezen m.b.t. huidverzorging en leefregels.
Als u lymfoedeem vermoedt, kunt u contact opnemen met uw huisarts of behandelend specialist in het ziekenhuis. Uw huisarts of specialist kan u vervolgens verder verwijzen naar een fysiotherapeut in uw omgeving die gespecialiseerd is in oedeemfysiotherapie.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden chronische oedeemtherapie als u een verwijzing heeft van de specialist.
Niet alle vormen van lymfoedeem worden als chronisch gezien. Als u bijvoorbeeld oedeem heeft na een klein trauma van buitenaf (bijvoorbeeld omgezwikt met de enkel) wordt oedeemfysiotherapie vergoedt via uw aanvullende verzekering. Vraag bij uw zorgverzekeraar of oedeemtherapeut na of oedeemfysiotherapie bij u wordt vergoed!
“Bel voor een afspraak: 0618350921
Verder uitleg Oedeemtherapie:
Net als de bloedbaan waarin bloed circuleert, heeft het lichaam een lymfstelsel waar lymfe doorheen stroomt. Het lymfstelsel ziet er vergelijkbaar uit met het stelsel voor de bloedsomloop, alleen is het lymfestelsel in tegenstelling tot de bloedcirculatie een afvoerend systeem. Vocht wordt door de bloeddruk uit de venen geperst en komt zo in het weefsel terecht. De lymfevaatjes nemen het vocht dat uit de venen wordt geperst uit het weefsel op. Op het kruispunt van grote lymfvaten bevinden zich lymfknopen. De lymfknopen liggen dichtbij organen en op centrale plekken in de armen, benen en nek. Lymfeknopen worden ook wel klieren genoemd. De klieren filteren de lymfe en halen er lichaamsvreemde stoffen uit (bacteriën, kankercellen, celresten, etc.). Deze lichaamsvreemde stoffen komen in de bloedbaan terecht doordat het lymfestelsel en de bloedbaan met elkaar in contact staan. Via de bloedbaan worden de lichaamsvreemde stoffen uitgescheiden door het lichaam. In de lymfklieren worden witte bloedcellen gemaakt die een belangrijke rol spelen in het afweersysteem van het lichaam.
Zie voor meer informatie: www.nvfl.nl